čtvrtek 19. prosince 2013

Vídeň - Vánoční drive

V předvánočním čase uspořádala naše škola ve spolupráci s cestovní agenturou jednodenní exkurzi do Vídně. Cílem cesty bylo poznat památky hlavního města Rakouska, o kterých se žáci učí v rámci výuky německého jazyka na naší škole. Do města jsme vyrazili v čase, kdy město je prozářeno vánoční výzdobou a v podvečerním šeru vypadá opravdu nádherně.
Po příjezdu do Vídně jsme mohli obdivovat umění rakouského architekta Hudertwassera na budově místní spalovny, která svojí pestrostí barev a tvarů připomíná spíše obrovský dort. Naše první zastávka však směřovala do Domu moře (Haus des Meeres), kde jsme v 11 patrech obdivovali pestrost podmořského světa i tropických lesů. V obrovských nádržích se proháněli žraloci, rejnoci, japonští pavouci a mnoho dalších mořských živočichů, které jsme mnohdy viděli poprvé v životě. V oddělení terárií jsme pozorovali mnoho druhů pavouků, žab a hadů. V tropickém pavilonu se proháněli ptáci, opice a nechyběli samozřejmě ani krokodýli.
Po pobytu ve vyhřáté budově následovala procházka větrnou Vídní. Cestou po Mariahilfer-Strasse, kde je mnoho různých obchodů světových značek jsme se dostali do čtvrtí muzeí. Mohli jsme obdivovat mohutnost staveb Umělecko-historického muzea i Přírodovědného muzea, které stojí naproti sobě jako dvojčata. Naše kroky však směřovali k Hofburgu, který byl významným sídlem Habsburků a Národní knihovně. Na Náměstí Michaeleplatz jsme mohli vidět odkryté archeologické nálezy z doby římského osídlení. Obchodními ulicemi Kohlmarkt a Graben kolem nádherného morového sloupu jsme se dostali k dominantně Vídně – chrámu Sv. Štěpána.
Poslední naší zastávkou byli vánoční trhy před radnicí, která byla vybudována v novogotickém slohu. Uvnitř radnice probíhali dílničky pro děti a přilehlý park byl zaplněn mnoha stánky. Stromy svítily záplavou ozdob v podobě kytar, sněhuláků či srdíček mnoha barvami. Po krátké zastávce byl již čas k odjezdu. Cesta k autobusu vedla kolem zahrad Volksgarten a budovy Parlamentu, které vévodí socha bohyně Pallas Athény. Při odjezdu z hlavního města našeho jižního souseda se s námi rozloučilo obří ruské kolo v místním zábavním parku Prater.
Po celou dobu naší exkurze nás provázal odborným výkladem paní průvodkyně, která v závěru cesty vyzkoušela žáky formou kvízových otázek z toho, co si zapamatovali. I tohoto úkolu se však účastníci zájezdu zhostili se ctí a na poměrně nelehké otázky dokázali snadno odpovědět.
Mgr. Zbyněk Mašek

Žádné komentáře:

Okomentovat